OVER REIKI

De universele levensenergie

Opleidingen

Wil je trainingen om Reikibehandelaar te worden, neem dan contact op met één van onze Masters.

Bekijk onze leden

Wat is Reiki?

Reiki is het Japanse woord voor de alles omvattende en alles doordringende levensenergie. Het woord Reiki bestaat uit de Japanse karakters Rei en Ki.

Rei betekent universeel of onbegrensd en Ki betekent levensenergie of vitale kracht. Reiki betekent dus Universele Levensenergie. Elk levend wezen, “mens, dier, boom, plant”, is met de Universele Levensenergie bezield.

Reiki is een natuurlijke geneeswijze, waarbij de genezende levensenergie wordt doorgegeven door handoplegging. De Reiki-behandelaar laat energie door zijn handen stromen en legt ze op bepaalde plaatsen op het lichaam van de cliënt of zichzelf.

De Universele levensenergie – Reiki – stroomt (vanuit de oneindige Bron) door de Reiki-behandelaar heen. Door middel van handoplegging geeft deze de Reiki energie door aan zichzelf of een ander persoon.

Wat doet Reiki?

Reiki staat voor universele levensenergie. Als je Reiki geeft maak je verbinding met de oorspronkelijke energiebron. Je bent een kanaal waardoor de levensenergie naar jezelf en ook door anderen kan stromen.
De levensenergie zit om ons heen en ook in ons. Deze levensenergie is verantwoordelijk voor alle materie en al wat leeft.
Blokkades die zich in de loop van je leven in de energiebanen opgehoopt hebben zouden ziekte en klachten kunnen veroorzaken. Ook de reguliere geneeskunde erkent inmiddels dat gezond zijn betekent dat je lichaam en geest in balans moeten zijn. Reiki kan je daarbij helpen!

Reiki zou er voor kunnen zorgen dat de energiebanen weer vrijkomen. De energie kan weer vrij of vrijer stromen. Hierdoor zouden mensen zich ondanks hun ziekte, problemen die ze hebben zich niet meer of minder ziek kunnen voelen.
Reiki brengt processen op gang waarbij soms ontwikkelingen bij de ontvanger ontstaan die in eerste instantie niet voor de hand liggen. Let op! Reiki vervangt nooit de reguliere gezondheidszorg, hulpverlener of welke andere therapeut dan ook.
Reiki pakt de oorzaak van de klacht aan en niet het gevolg van de klacht. In de holistische wereld hebben lichamelijke klachten een geestelijke, emotionele of spirituele oorzaak. Reiki is erop gericht deze zaken te accepteren als een deel van jezelf en niet als een negatief iets. Als gevolg daarvan zullen de lichamelijke en geestelijke problemen afnemen.

Waar heeft Reiki zijn oorsprong?

Sensei Mikao Usui is de ontdekker van Reiki Hij werd geboren op 15 augustus 1865 in het dorpje Yago in Yamagata-district in het Gifu-prefectuur (nabij Nagoya) in Zuid Japan. Hij is de ontdekker en grondlegger van Reiki, de (zelf)genezende methode die bekend staat als Reiki. Tevens is hij de oprichter van de Usui Reiki Ryōhō; een stichting die de principes van de Reiki geneeswijze doorgeeft.

De nalatenschap van Sensei Mikao Usui. Sensei Usui is, door het ontbreken van een eenduidige versie van zijn precieze levensloop, een schier mythologische figuur. Enkele hoofdpunten uit zijn levensloop komen in de uiteenlopende versies echter steeds terug.

Welke versie van de geschiedenis juist is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wat we wel zeker weten, is dat Sensei Mikao Usui het mogelijk heeft gemaakt, dat Reiki voor ieder mens toegankelijk is. Door Reiki-opleiding kan iedereen Reiki in de praktijk brengen door zowel zichzelf, als anderen te behandelen. Wanneer men de Reiki-opleiding volledig heeft afgerond, kan men anderen in Reiki opleiden en begeleiden.

Op deze wijze blijven wij deze nalatenschap doorgeven.

Vijf leefregels/principes van Reiki

Mikao Usui stelde voor zichzelf en zijn studenten vijf leefregels/ principes (in het Japans “Gokai”genoemd) op. Elke dag zowel ’s ochtends als ’s avonds worden deze regels terwijl men zit of staat in de Gassho-houding (Namastehouding) hardop of in gedachte drie keer achter elkaar gezegd en sommige Reiki-beoefenaars zingen de principes.

Op 9 maart 1926 is, na een werkzaam leven van onderzoek en studie, mensen behandelen en mensen opleiden, Sensei Mikao Usui overleden aan een beroerte. Hij werd begraven op een begraafplaats in het Suganami district van Tokio. Het graf ligt op de begraafplaats naast of bij de Saiho-ji Tempel in Tokio.

In 1927 werd door de Reikvereniging Usui Reiki Ryōhō (betekent letterlijk: Usui Spirituele Energie Heelwordingsmethode) bij zijn graf een gedenksteen geplaatst. Sensei Usui heeft naar Japanse begrippen een relatief grote grafplaats. Direct naast zijn graf staat een zeer grote gedenksteen.

In Japanse kanjis staat op de gedenksteen o.a. het volgende vermeld: Iemand die met toewijding studeert en met bezieling werkt om lichaam en geest te versterken en een beter mens te worden, wordt ‘een man van grote geest’ genoemd. Mensen die deze grote geest gebruiken ten bate van het welzijn van de maatschappij, dat wil zeggen het juiste pad wijzen om het goede te doen, worden “leraren” genoemd. Sensei Usui was zo’n leraar.

Tijdens zijn leven kwamen talloze mensen naar hem toe voor genezing en om Reiki te leren. Hij heeft meer dan tweeduizend 2000 mensen opgeleid in Reiki en hij wijdde zestien leerlingen in tot Reiki Master (waaronder Chujiro Hayashi). Meer dan tweeduizend mensen leerde hij Reiki.

Japanse tekst van de leefregels

Kyo dake wa
Ikaruna
Shinpai suna
Kansha shite
Gyo o hage me
Hito ni shinsetsu ni

Fonetische uitspraak

K(i)joe daakewa
Iekároena
Sjienpàj soena
Kànsjastee
Ieoo Haagemi
(H)itoon(i) sjíénsetsoeni

Dit is een vertaling:

Juist vandaag
Maak ik mij niet boos
Maak ik mij geen zorgen
Ben ik dankbaar voor alles wat ik heb
Neem ik mijn verantwoordelijkheid
Ben ik vriendelijk voor alles wat leeft